• Acasa
  • Despre noi
  • Servicii
  • Echipa
  • Parteneri
  • Sponsori
  • Contact

Consultanta in domeniul serviciilor sociale 

Picture
ELLE’S Consulting ofera servicii de consultanta juridica si consultanta in domeniul serviciilor sociale
(acreditarea si licentierea serviciilor sociale) companiilor publice si private (SRL sau ONG-uri), ori persoane fizice.

Dupa infiintarea ONG, la solicitarea presedintelui ONG-ului, punem la dispozitie, contra cost, un nomenclator al documentelor interne ale unui ONG (Asociatii, Fundatii, Cluburi sportive, Asociatii Sportive, Asociatii de Proprietari, etc.).

​Tag-uri:  acreditare furnizor de servicii sociale, servicii de consultanta in acreditarea si licentierea
serviciilor sociale


Solicita acum o oferta de pret
Ce sunt serviciile sociale?

Serviciile sociale reprezintă ansamblul complex de măsuri şi activităţi realizate pentru a răspunde nevoilor sociale ale persoanelor, familiilor, grupurilor sau comunităţilor pentru prevenirea şi depăşirea unor situaţii de vulnerabilitate, dificultate sau dependenţă pentru menţinerea autonomiei şi protecţiei persoanei, pentru prevenirea marginalizării şi excluziunii sociale, pentru promovarea incluziunii sociale şi a ocupării în scopul creşterii calităţii vieţii.

Serviciile sociale sunt de interes general şi se organizează în forme/structuri diverse, în funcţie de specificul activităţii/activităţilor derulate şi de nevoile particulare ale fiecărei categorii de beneficiari.

Serviciile sociale sunt înfiinţate, organizate, administrate, furnizate şi finanţate în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a asigura accesul cetăţenilor la servicii sociale în funcţie de nevoile identificate ale acestora.

Serviciile sociale sunt asigurate prin intermediul furnizorilor de servicii sociale în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

Serviciile sociale pot fi servicii sociale cu caracter primar şi servicii sociale specializate, ambele categorii având caracter proactiv.

În funcţie de complexitatea situaţiei, serviciile sociale pot fi furnizate în sistem integrat cu serviciile medicale, educaţionale, de locuinţe, ocupare, juridice şi altele asemenea.

Abordarea inter-sectorială prin oferirea de servicii integrate în funcție de nevoile beneficiarului – se pot furniza servicii educaționale, servicii medicale, servicii de asistență socială (prestații și servicii sociale) etc. Această abordare permite creșterea capacităților și competențelor beneficiarului (empowerment).

Furnizorii de servicii sociale pot asigura servicii sociale în următoarele situaţii:
a) la domiciliul beneficiarului;
b) la domiciliul persoanei care asigură serviciul social;
c) în cadrul unităţilor de asistenţă socială administrate de furnizori de servicii sociale;
d) în cadrul altor unităţi ale instituţiilor publice sau private, prevăzute de lege;
e) în comunitate.

Contravenţii şi sancţiuni
 Lipsa certificatului de acreditare a furnizorului: 5.000 lei – 10.000 lei;
 Lipsa licenţei de funcţionare a serviciului social: 10.000 lei – 20.000 lei;
 Furnizarea informaţiilor neconforme: 1.000 lei – 5.000 lei;
 Neanunţarea desfiinţării/închiderii serviciului social: 500 lei – 1.000 lei;
 Nesolicitarea acreditării serviciului social cu minim 60 de zile anterior dării în funcţiune: 250 lei – 500 lei. 

Servicii

Consultanta acreditare furnizor de servicii sociale / Consultanta acreditare servicii sociale
​
Consultanta in infiintarea serviciilor sociale


Furnizori de servicii sociale
Despre furnizorii de servicii sociale
 
Potrivit Legii nr. 197/2012, furnizorii de servicii sociale au obligatia de a detine certificat de acreditare si licenta de functionare pentru fiecare din serviciile pe care le acorda. 

Furnizorii de servicii sociale, indiferent de forma lor juridica, trebuie sa fie acreditati in conditiile legii (certificat de acreditare).

 
Acordarea serviciilor sociale fara licenta de functionare constituie contraventie si este sanctionata de catre inspectorii sociali din cadrul Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.
 
Certificatul de acreditare autorizează pe perioadă nedeterminată furnizorul să acorde servicii sociale licenţiate.
Perioada de valabilitate a certificatului de acreditare începe de la data eliberării acestuia.
 
Acreditarea reprezintă procesul prin care furnizorul de servicii sociale îşi demonstrează propria capacitate funcţională, organizaţională şi administrativă în acordarea serviciilor sociale, cu condiţia respectării standardelor de calitate în vigoare, iar statul recunoaşte competenţa acestuia de a acorda servicii sociale.

 Avantajele acreditarii furnizorului de servicii sociale:   
1. Recunoasterea ca furnizor de servicii sociale acreditat, pe termen nelimitat. Certificatul de acreditare autorizează pe perioadă nedeterminată furnizorul să acorde servicii sociale licenţiate.
2. Recunoasterea serviciilor sociale acreditate.
3. Obtinerea licenţei de funcţionare pe o perioadă de 5 ani pentru toate tipurile de servicii sociale. Perioada de acordare a licenţei de funcţionare provizorie se include în perioada de acordare a licenţei de funcţionare a serviciului social respectiv.
4. Evaluarea nivelelor de calitate - serviciul social poate îndeplini indicatorii de performanță aferenți uneia din clasele de calitate superioare nivelului de referință reprezentat de standardele minime de calitate (evaluarea inspectorilor, evaluatorilor si gradul de satisfacție al  beneficiarilor)  – Clasa 1, cel mai inalt nivel - Sigla distinctiva pentru clasele de calitate.
5. Obtinerea acreditarii ca furnizor de servicii sociale si a serviciilor sociale acordate permite persoanelor juridice de drept public si a persoanelor fizice si juridice de drept privat sa acceseze finanţare nerambursabilă.
 ​
Activitati de consiliere si asistenta - Verificarea elibilitatii
Activitati de consiliere si asistenta

1. Verificarea eligibilitatii - evaluarea documentelor statutare.
2. Informare si Consiliere pregatire dosar.
3. Modificarea documentelor statutare, in caz de neeligibilitate, solicita alt cost. Consultantii nostri va pot oferi acest serviciu.
Elaborare documentatie acreditare furnizori de servicii sociale
Elaborarea documentatiei acreditare furnizori de servicii sociale:
​

1. Consultanta consiliere, concepere, completare si intocmire dosar pentru obtinere acreditare ca furnizor de servicii sociale - certificat de acreditare/Cerere de acreditare
 
Obiect: acordarea de servicii sociale cu caracter primar şi specializate.
 
a) Persoane juridice de drept public - furnizor de servicii sociale                                      
- specializate din cadrul/subordinea autorităţilor administraţiei publice locale şi autorităţile executive din unităţile administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, oraş, municipiu şi sectoare ale municipiului Bucureşti
-autorităţi ale administraţiei publice centrale ori alte instituţii aflate în subordinea sau coordonarea acestora care au stabilite prin lege atribuţii privind acordarea de servicii sociale pentru anumite categorii de beneficiari
-unităţi sanitare, unităţi de învăţământ şi alte instituţii publice care dezvoltă, la nivel comunitar, servicii sociale integrate - pentru serviciul public de asistenta sociala la nivel judetean si local
- pentru alte servicii publice specializate la nivel judetean sau local
- pentru unitati de asistenta medico-sociala
- pentru institutii publice care dezvolta compartimente de asistenta sociala specializate
Furnizori de servicii sociale: Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
 
Acreditare Compartiment Serviciul Public de Asistenta Sociala si Autoritate tutelara, la nivelul Primăriei orasului/comunei.
​
Serviciul Public de Asistenţă Socială este organizat şi funcţionează ca serviciu public, fără personalitate juridică, în cadrul aparatului de specialitate al primarului.
 
Acreditarea serviciilor sociale le-ar putea permite edililor primariilor să întocmească proiecte prin care să atragă fonduri europene pentru dezvoltarea comunităţilor pe care le conduc. Primăriile care nu au acreditare nu sunt eligibile pentru a fi acceptate cu proiecte sociale finanţate din fonduri externe sau de la bugetul de stat.
 
Actul de înfiinţare al solicitantului (lege, hotărâre a Guvernului,  hotărâre judecătorească, hotărâre a consiliului judeţean/hotărâre a consiliului local/hotărâre a Consiliului General al Mun.București,  etc.
 
b) Persoane fizice sau juridice de drept privat - furnizor de servicii sociale                                       
- centre si unitati de asistenta sociala, parohii, protopopiate, organizaţii neguvernamentale, respectiv asociaţii şi fundaţii
- culte recunoscute de lege
- filiale şi sucursale ale asociaţiilor şi fundaţiilor internaţionale recunoscute în conformitate cu legislaţia în vigoare
- persoane fizice autorizate în condiţiile legii
- operatori economici, în condiţii speciale, prevăzute de lege
 
Specificul serviciului social
Forma de organizare a serviciului social:
- Centru rezidenţial cu cazare pe perioadă nedeterminată
- Centru rezidenţial cu cazare pe perioadă determinată
- Locuinţă protejată
- Centru de zi
- Unitate de îngrijiri la domiciliu
 
Serviciu acordat în comunitate (specificaţi: consiliere, informare, orientare vocaţională, intervenţie în stradă, ambulanţă socială) :
- Cantină socială
- Masă pe roţi
- Unitate medico-socială
Altă formă
 
ETAPA 1 – ACREDITAREA FURNIZORULUI
Servicii oferite/Pret Dosar de Acreditare
Formular de Cerere pentru Acreditare şi Descrierea Serviciului
1 -Cererea de Acreditare
2 -Descrierea Serviciului
 
Documente Justificative
a/Identificarea serviciilor sociale furnizate
b/Completarea cererii de acreditare furnizor de servicii sociale
c/Descrierea Serviciului – FISA
Cost: 100 euro/per descriere serviciu social acordat in centru/spatiu de functionare 
d/Regulamentul de organizare şi funcţionare – 200 lei; Regulament intern de functionare – 200 lei
e/Organigrama – 50 lei
f/Completare Angajament – 50 lei
g/Intocmirea dosarului pentru acreditare furnizor de servicii sociale
h/Depunere dosar pentru acreditare furnizor de servicii sociale - Cost: 100 euro, cu procura prin notariat
 
Categorii de servicii sociale organizate de centre de servicii sociale:
- cu cazare- rezidentiale;
- fara cazare - de zi, la domiciliu, in comunitate.
In functie de complexitatea dosarului, pretul creste.
 
Serviciile sociale specializate sunt serviciile sociale care au drept scop mentinerea, refacerea sau dezvoltarea capacitatilor individuale pentru depasirea unei situatii de nevoie sociala.
In functie de complexitatea situatiei, serviciile sociale pot fi furnizate in sistem integrat, prin asocierea lor cu serviciile medicale, educationale, de locuinte si de ocupare in munca.


Elaborare documentatie acreditare servicii sociale
​1. Servicii de consultanta acreditare servicii sociale
​
Procesul de licentiere/acreditare presupune verificarea respectarii standardelor minime de calitate - cerinte minimale în privinta eficacitatii si eficientei activitatilor desfasurate, în raport cu nevoile beneficiarilor, cu obiectivele asumate si cu rezultatele asteptate, respectând prevederile Legii asistentei sociale nr. 292/2011.

Acreditarea serviciilor sociale constă în evaluarea acestora în baza standardelor minime de calitate şi atestarea respectării lor prin licenţă de funcţionare.Înscrierea serviciilor sociale acreditate în Registrul electronic unic al serviciilor sociale se realizează la data eliberării licenţei de funcţionare provizorie şi se completează cu datele privind acordarea licenţei de funcţionare.
 
Licenţa de funcţionare se eliberează pe o perioadă de 5 ani pentru toate tipurile de servicii sociale. Perioada de acordare a licenţei de funcţionare provizorie se include în perioada de acordare a licenţei de funcţionare a serviciului social respectiv.

Elaborare documentatie la acreditare servicii sociale

Acreditarea serviciilor sociale se realizează, pentru fiecare serviciu social în parte
– Cerere de acreditare a serviciilor sociale, fisa de autoevaluare si documentele justificative
Pentru a obţine licenţa de funcţionare, serviciile sociale acreditate trebuie să obţină punctajul aferent standardelor minime de calitate - se acordă câte un punct pentru fiecare condiţie/criteriu care trebuie îndeplinit obligatoriu
 
Servicii oferite/Pret:
a/Formular de autoevaluare
Cost:  euro/per fisa de autoevaluare pentru fiecare serviciu social în parte acordat in centru/spatiu de functionare.
b/Documente justificative
1 Plan strategic elaborat cu sprijinul personalului si in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare - 3 - 5 ani
2 Plan model individual de interventie pe baza rezultatelor evaluarii /plan individualizat de asistenta si ingrijire
3 Cod de Etică
Cost:  euro/per, cu ajutorul asistentului social
c/Completare Angajament –  lei
d/Regulamentul de organizare şi funcţionare –  lei/per tip serviciu social acordat; Regulament intern de functionare – lei/per tip serviciu social acordat.
e/Organigrama –  lei
f/Contract de acordare servicii sociale– leI
g/Completarea cererii de acreditare servicii sociale
h/ Procedura de evaluare a nivelurilor de calitate pentru încadrarea serviciilor sociale în clasele de calitate corespunzătoare
Cerere- Solicitare de încadrare în clase de calitate ale serviciilor sociale acordate - Referat justificativ cu prezentarea indicatorilor îndepliniti de serviciul social pentru a fi încadrat în clasa I sau clasa a II-a de calitate –  lei/ serviciu social
i/Intocmirea dosarului pentru acreditare servicii sociale
j/Depunere dosar pentru obtinerea licentei de functionare privind acordarea serviciilor sociale - Cost:  euro, cu procura prin notariat
 
Beneficiarii de servicii sociale pot fi: copii, persoane varstnice, persoane cu handicap, persoane dependente de consumul de droguri, alcool sau alte substante toxice, persoane care au parasit penitenciarele, familii monoparentale, persoane afectate de violenta in familie, victime ale traficului de fiinte umane, persoane infectate sau bolnave HIV/SIDA, fara venituri sau cu venituri mici, imigranti, persoane fara adapost, bolnavi cronici, persoane care sufera de boli incurabile, precum si alte persoane aflate in situatii de nevoie sociala.


​2. 
Servicii de consultanta reacreditare servicii sociale

Elaborare documentatie la reacreditare servicii sociale
​

Se adreseaza celor cărora le expiră licenţa de funcţionare si presupune:
a) evaluarea serviciului social, în baza documentelor justificative depuse de furnizor şi a raportului de evaluare în teren, realizat în cadrul procesului de monitorizare a respectării standardelor minime de calitate;
b) eliberarea licenţei de funcţionare, numai dacă raportul de evaluare în teren confirmă îndeplinirea în totalitate a standardelor minime de calitate;
c) în situaţia în care în raportul de evaluare în teren sunt reţinute aspecte care privesc neîndeplinirea standardelor minime de calitate, iar acestea nu sunt remediate în termenele stabilite, măsura propusă poate fi suspendarea funcţionării serviciului social
sau, după caz, retragerea licenţei de funcţionare, urmată de radierea serviciului din Registrul electronic unic al serviciilor sociale.

​
Exemple de servicii sociale care se pot licentia (acredita) /infiinta:

Centre rezidenţiale pentru copii în sistemul de protecție specială

Centru de zi pentru copiii: copii în familie, copii separaţi sau în risc de separare de părinți - Activitati în cadrul serviciului:
- activităţi educative formale şi non-formale
- activităţi recreative/de petrecere a timpului liber (activităţi sportive, jocuri logice, vizionare de programe TV, audiţii muzicale, organizarea de excursii, şi altele) etc.: terapie prin arta (muzică, desen, teatru,etc), terapie prin sport, terapia cu animale ( caine, pisica, cai, acvariu de peste, etc.)
- activităţi pentru integrare în viaţa comunităţii
- consiliere parentală/ şcoala părinţilor

- consiliere psihologică (individuală şi de grup)
- orientare şcolară şi profesională
- educaţie pentru sănătate
- completarea resurselor familiilor din care provin copii
- consiliere
- servirea unei mese calde
- activităţi de creaţie
- activităţi de dezvoltare personală şi autocunoaştere
- prevenirea consumului de alcool şi droguri

Grădiniţă inclusivă

​Centru de zi After School

Servicii sociale pentru persoane cu handicap

Servicii sociale acordate în comunitate

Consilere adicţii

Centre de zi pentru persoane toxico-dependente pentru persoane cu diferite adicții: droguri, alcool, alte substanțe toxice, etc

Centre rezidenţiale de recuperare/reabilitare socială şi dezintoxicare –pentru persoane cu diferite adicţii: droguri, alcool, alte substanţe
toxice


Centrul de zi de evaluare, prevenire și consiliere antidrog

Servicii de asistență comunitară antidrog

Educaţie preventivă

Clinica Medicala

Centrul de servicii socio medicale

Centrul de Consiliere şi Sprijin pentru Părinţi şi Copii

Centrul CARIERE – servicii de informare, consiliere şi mediere în domeniul ocupării

Centre rezidentiale camine pentru persoane varstnice - Activitatii în cadrul serviciului

Informare şi consiliere pentru persoane deficiente de auz - Activitati în cadrul serviciului

Integrarea profesională a persoanelor cu deficienţe de auz - Activitati în cadrul serviciului

Serviciul de interpret în limbaj mimico-gestual - Activitati în cadrul serviciului

Organizarea de activităţi cultural-artistice, sportive şi de petrecere a timpului liber -Activitati în cadrul serviciului

Centru de zi pentru nevăzători - Activitati în cadrul serviciului

​Servicii sociale acordate persoanelor afectate de tulburări din spectrul autism - Activitati în cadrul serviciului

Plasament familial în case de tip rezidenţial

Cantina socială

Centru de zi pentru persoane cu scleroză multiplă

Centrul de informare şi consiliere pentru persoanele aflate în situaţii dificile

Serviciu de integrare socio-profesională a tinerilor defavorizaţi social

Centru de servicii de îngrijire şi asistenţă la domiciliu pentru persoane vârstnice

Centre rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă pentru persoane vârstnice

Centru de plasament pentru copii cu dizabilitati

Casa de tip familial

Locuință protejată pentru vârstnici

Cămin social

​

Consultanta autorizare furnizor de formare profesionala in domeniul serviciilor sociale

Ocuparea fortei de munca in sectorul/domeniul serviciilor sociale

Ocuparea forţei de muncă în sectorul/domeniul serviciilor sociale
 
Problema ocupării forţei de muncă în sectorul serviciilor sociale generează, de asemenea, îngrijorare din două motive:

- În primul rând, serviciile sociale sunt responsabile cu furnizarea de locuri de muncă pentru aproximativ zece la sută din populaţia Europei, însă deoarece costurile privind investiţiile în personal sunt atât de însemnate, serviciile sociale sunt susceptibile de a suferi reduceri în cazul unei scăderi a activităţii economice. Deoarece un personal bine pregătit este esenţial pentru a oferi un serviciu de înaltă calitate însă aceasta presupune costuri mari, expunerea la forţele pieţei poate pune în pericol calitatea.

- În al doilea rând, dat fiind că serviciile sociale joacă, de asemenea, un rol în asistarea persoanelor vulnerabile în vederea găsirii unui loc de muncă, orice reducere în ceea ce priveşte furnizarea de servicii sociale poate avea, de manieră mai generală, un efect secundar asupra ocupării forţei de muncă.


Consultanta elaborare documentatie autorizare furnizor de formare profesionala in domeniul serviciilor sociale

Consultanta elaborare documentatie autorizare furnizor de formare profesionala in domeniul serviciilor sociale

​
​

In cadrul spatiului dvs puteti organiza cursuri de formare profesionala pentru ocupatiile de care aveti nevoie ca furnizor de servicii sociale


Pentru obtinerea acreditare/reacreditare ca furnizor de formare profesionala recunoscut la nivel national (ANC) si international (prin apostilare)
Cost per curs– 100 - 900 euro, in functie de volumul si complexitatea dosarului (serviciile contractate) –– solicita oferta.
 
Cursuri pe care le puteti organiza - in domeniul serviciilor sociale si alte domenii de activitate:
- asistent maternal profesionist (scoala profesionala sau 12 clase absolvite),
- asistent social,
- consilier școlar/mediator școlar,
- asistent personal al persoanei cu handicap grav,
- funcţionar public,
- tehnician maseur;
- preparator fizic,
​- mentor;
- mediator sanitar;

- lucrator social ;
- brancardier ;
- mediator ;
- mediator Social; 
- responsabil cu Protectia Datelor cu Caracter Personal; 

- asistent maternal profesionist;
- s.a.m.d.

 
Specialiștii cu calificare în domeniul asistenței sociale al căror CV trebuie prezentat de furnizorii publici şi privaţi
Mai mult
Consultanta elaborare documentatie pentru finantare proiecte educationale in domeniul serviciilor sociale

Consultanta elaborare documentatie pentru finantare proiecte educationale in domeniul serviciilor sociale

​Obiectiv general 
Asigurarea resurselor umane, dezvoltarea competențelor și abilităților profesionale ale personalului din cadrul serviciului de servicii sociale/asistență socială.

Grup tinta
Beneficiari directi: personal necalificat care lucreaza in domeniul serviciilor sociale

Cheltuieli de formare a grupului tinta

Derularea de cursuri de formare pentru ONG-uri privind accesarea de finanțări, în baza Legii350/2005 și a fondului
​de co-finanțare

Voluntariat in domeniul serviciilor sociale

Volunariat in domeniul serviciilor sociale
​Voluntariat in domeniul serviciilor sociale
 
Art.1(1) În procesul de acordare a serviciilor sociale pot fi implicaţi voluntari care, pentru activitatea desfăşurată, beneficiază de facilităţi.
(2) Furnizorii de servicii sociale care utilizează voluntari pot beneficia de facilităţi pentru accesarea de fonduri din bugetul de stat, bugetul local sau fonduri internaţionale.
(3) Facilităţile prevăzute la alin. (1) şi (2) sunt prevăzute în legile speciale.

Finantarea serviciilor sociale

Finantarea serviciilor sociale
Finanţarea serviciilor sociale

Art. 1 - (1) Finanţarea serviciilor sociale din sursele publice 
(2) Furnizorii de servicii sociale, publici sau privaţi, au acces nediscriminatoriu la sursele publice de finanţare, în condiţiile prezentei legi.

Art. 2. - Serviciile sociale se finanţează din următoarele surse:
a) bugetul de stat;
b) bugetul local al judeţului, respectiv al municipiului Bucureşti;
c) bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, respectiv bugetele locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti;
d) donaţii, sponsorizări sau alte contribuţii din partea persoanelor fizice ori juridice din ţară şi din străinătate;
e) fonduri externe rambursabile şi nerambursabile;
f) contribuţia persoanelor beneficiare;
g) alte surse de finanţare, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Art. 3. - (1) Autorităţile publice locale organizate la nivelul municipiilor, oraşelor şi comunelor şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, prin Serviciul public de asistenţă socială organizat la nivel local, alcătuiesc planul anual de dezvoltare a serviciilor sociale cu previziune pe următorii 3 ani, care conţine tipurile de servicii necesare acoperirii nevoilor sociale identificate la nivelul comunităţii administrate.
(2) Serviciile sociale prevăzute la alin. (1), solicitate pentru beneficiarii din unitatea administrativ-teritorială sau/şi zonă, pot fi asigurate de către administraţia publică locală, Consiliul Judeţean şi prin programe de interes naţional ale autorităţilor de specialitate ale administraţiei publice centrale.
(3) Autorităţile publice locale organizate la nivelul municipiilor, oraşelor şi comunelor şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, la propunerea Serviciul public de asistenţă socială organizat la nivel local, prevăd în proiectul de buget sumele necesare înfiinţării, susţinerii şi dezvoltării serviciilor sociale care vor fi finanţate de către acestea.

Art. 4. - Din bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, se alocă fonduri pentru:
h) finanţarea serviciilor sociale contractate cu furnizorii publici şi privaţi ori co-finanţate în baza contractelor de parteneriat, în condiţiile legii;
i) finanţarea sau co-finanţarea înfiinţării, asigurării şi dezvoltării unor noi servicii sociale;
j) co-finanţarea serviciilor sociale care funcţionează în una dintre localităţile judeţului, în baza unor contracte de parteneriat;
k) finanţarea cheltuielilor de funcţionare a comisiilor de evaluare şi a serviciilor de evaluare complexă, prevăzute de lege;
l) finanţarea sau, după caz, co-finanţarea în parteneriat cu alte autorităţi ale administraţiei publice locale, a cheltuielilor necesare formării continue a personalului cu atribuţii în domeniul serviciilor sociale şi care activează la nivelul comunităţii;
m) finanţarea şi co-finanţarea, în parteneriat cu consiliul judeţean a acţiunilor de sensibilizare a populaţiei privind nevoile şi riscurile sociale de la nivelul comunităţii;
n) co-finanţarea proiectelor susţinute din fonduri structurale şi alte fonduri internaţionale pentru proiecte din domeniul serviciilor sociale;
g) alte finanţări sau co-finanţări prevăzute de lege.

Art. 5. - (1) Autorităţile publice judeţene, prin Serviciul public de asistenţă socială organizat la nivel judeţean alcătuiesc planul anual de dezvoltare al serviciilor sociale cu previziune pe următorii 3 ani, care conţine tipurile de servicii necesare acoperirii nevoilor sociale identificate la nivelul general al judeţului.
(2) Serviciile sociale prevăzute la alin. (1), solicitate pentru beneficiarii din judeţ sau regiune sunt asigurate de către autorităţile publice judeţene şi prin programe de interes naţional ale autorităţilor de specialitate ale administraţiei publice centrale.
(3) Consiliul judeţean, la propunerea Serviciul public de asistenţă socială organizat la nivel judeţean prevede în proiectul de buget sumele necesare înfiinţării, susţinerii şi dezvoltării serviciilor sociale care vor fi finanţate de către acesta.

Art. 6. - Din bugetele locale ale judeţelor se alocă fonduri pentru:
a) finanţarea serviciilor sociale contractate cu furnizorii publici şi privaţi ori co-finanţate în baza contractelor de parteneriat, în condiţiile legii;
b) finanţarea sau co-finanţarea înfiinţării, asigurării şi dezvoltării unor noi servicii sociale;
c) co-finanţarea serviciilor sociale care funcţionează în localităţi ale judeţului, în baza unor contracte de parteneriat;
d) finanţarea cheltuielilor de funcţionare a comisiilor de evaluare şi a serviciilor de evaluare complexă, prevăzute de lege;
e) finanţarea sau, după caz, co-finanţarea în parteneriat cu autorităţile administraţiei publice locale, a cheltuielilor necesare formării continue a personalului cu atribuţii în domeniul serviciilor sociale şi care activează la nivelul judeţului respectiv;
f) finanţarea şi co-finanţarea, în parteneriat cu autorităţile administraţiei publice locale, a acţiunilor de sensibilizare a comunităţii privind nevoile şi riscurile sociale de la nivelul judeţului;
g) co-finanţarea proiectelor susţinute din fonduri structurale şi alte fonduri internaţionale pentru proiecte din domeniul serviciilor sociale;
h) alte finanţări sau co-finanţări prevăzute de lege.

Art. 7. - De la bugetul de stat se alocă fonduri pentru:
a) finanţarea programelor de interes naţional, elaborate de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, precum şi de alte autorităţi ale administraţiei publice centrale cu atribuţii în domeniul serviciilor sociale;
b) finanţarea înfiinţării unor instituţii de asistenţă socială-pilot;
c) finanţarea serviciilor sociale asigurate prin structurile publice aflate în subordinea/coordonarea autorităţilor administraţiei publice centrale;
d) finanţarea serviciilor sociale asigurate de autorităţile administraţiei publice locale, în condiţiile legii;
e) finanţarea programelor de educaţie permanentă a personalului de specialitate şi a programelor de cercetare din domeniul serviciilor sociale;
f) cheltuieli de investiţii şi reparaţii capitale pentru instituţiile publice de asistenţă socială, în condiţiile legii;
g) co-finanţarea serviciilor sociale, în baza memorandumurilor, protocoalelor, convenţiilor de parteneriat, încheiate conform legii;
h) alte cheltuieli stabilite prin legile bugetare anuale.

Art. 8. – (1) Alocarea fondurilor de la bugetul de stat destinate înfiinţării, susţinerii şi dezvoltării serviciilor sociale asigurate la nivelul unităţilor administrativ teritoriale se realizează în baza fundamentărilor transmise de autorităţile administraţiei publice locale.
(2) Fundamentarea sumelor solicitate de la bugetul de stat de către autorităţile administraţiei publice locale se realizează în baza standardelor de cost în vigoare pentru serviciile sociale, precum şi în baza estimării costurilor necesare funcţionării serviciilor nou înfiinţate în anul bugetar respectiv şi a numărului de beneficiari care trebuie asistaţi, calculat prin diferenţa dintre numărul beneficiarilor identificaţi în studiu şi numărul de beneficiari asistaţi prin serviciile finanţate de la nivel judeţean, cei asistaţi prin programele naţionale şi cei asistaţi din alte surse financiare, pentru fiecare tip de serviciu în parte, asigurat la un moment dat.
(3) Prin alocarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finanţarea serviciilor sociale pot fi stabilite priorităţi în finanţarea şi co-finanţare anumitor tipuri de servicii sociale.
(5) Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să asigure din bugetele proprii şi alte venituri extrabugetare sumele în completarea celor alocate din bugetul de stat.

Art. 9. – (1) Serviciile medicale asigurate beneficiarilor de servicii sociale se finanţează de la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, în conformitate cu prevederile Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate sau pe bază de contract de prestări servicii cu cabinetele medicilor de familie sau cabinetele de specialitate.
(2) Alte servicii de specialitate asigurate în sistem integrat cu serviciile sociale sunt acordate prin contracte-cadru sau contracte de prestări servicii cu instituţiile descentralizate ale statului în teritoriu şi/sau instituţia de specialitate cea mai apropiată.
​
Art. 10. – (1) Furnizorii publici şi privaţi de servicii sociale au obligaţia de a transmite cel puţin o dată pe an Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, precum şi autorităţilor administraţiei publice locale datele privind funcţionarea serviciilor, beneficiarii, costul mediu/an/beneficiar.
(2) Furnizorii publici şi privaţi de servicii sociale au obligaţia să facă publice costurile/beneficiar/an pentru toate categoriile de servicii sociale aflate în administrare.

​Art. 11. - (1) Serviciile medicale asigurate beneficiarilor de servicii sociale în centrele rezidenţiale şi de zi se finanţează de la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, în condiţiile legii şi în conformitate cu prevederile Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
(2) Furnizorii publici şi privaţi care acordă servicii de îngrijire în centre rezidenţiale şi, după caz, în centre de zi asigură, din fonduri proprii, medicamente uzuale acordate fără
prescripţie medicală, materiale sanitare şi echipamentele necesare îngrijirii persoanei asistate, care nu sunt finanţate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate sau prin programele Ministerului Sănătăţii.

Art. 12. -(1) Pentru finanţarea serviciilor sociale se pot utiliza veniturile obţinute din sponsorizările şi donaţiile în bani sau în natură, acordate de persoane fizice şi juridice, române şi străine, furnizorilor de servicii.
(2) Serviciile sociale pot fi finanţate din fonduri internaţionale, stabilite prin memorandumurile sau protocoalele de finanţare încheiate de statul român cu donatorii, precum şi din fondurile structurale pentru proiectele selectate în cadrul programelor operaţionale regionale.
(3) În funcţie de venituri, persoanele beneficiare contribuie la finanţarea acordării serviciilor sociale, conform legii.
(4) Furnizorii de servicii sociale pot dezvolta activităţi lucrative numai pentru autofinanţarea serviciilor sociale acordate, cu excepţia operatorilor economici.
(5) Veniturile obţinute din activităţile prevăzute la alin. (4) se utilizează şi pentru lucrări de modernizare, reamenajare şi renovare a centrelor aflate în administrare.

​
Art. 13. - (1) Asociaţiile şi fundaţiile, precum şi cultele recunoscute de lege, în calitate de furnizori privaţi de servicii sociale, pot primi subvenţii alocate de la bugetul de stat şi de la bugetele judeţene/bugetele locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, ca formă de sprijin în vederea înfiinţării, dezvoltării, diversificării şi asigurării continuităţii serviciilor sociale acordate de aceştia.
(2) Subvenţionarea furnizorilor privaţi din fonduri publice se reglementează prin lege specială.
Consultanta elaborare documentatie pentru finantare servicii sociale licentiate
Consultanta elaborare documentatie pentru obtinere finantare servicii sociale licentiate
Flag Counter
Powered by Create your own unique website with customizable templates.